Till innehållet

OM FESTIVALEN

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

Välkomna till Världsarvsjazzen, en jazz och folkmusikfestival i jazzpianisten Jan Johanssons anda.
Här har besökande musikälskare och livsnjutare omfamnats av världsarv, kulturarv, hälsingenatur och musik av högsta kvalité sedan 2013.

För oss som arrangerat festivalen genom åren har helhetsupplevelsen varit viktigast. Självklart har musiken varit i fokus, men det är så mycket mer som gör att besökarna har valt att komma tillbaka år efter år. Närhetsprincipen har varit avgörande. Det har varit lagom stort i alla bemärkelser, familjärt och lokalproducerat. Allt från kanelbullar till lokalt framtagna musikarrangemang.

Inramningen är något alldeles extra. Att få arrangera en festival vid ett världsarv - Hälsingegården Erik-Anders - det har varit hedrande och speciellt. Inte minst för att festivalens huvudperson - Jan Johansson - växte upp bara ett par kilometer från spelplatsen i byn Onsäng.

Nu tar Världsarvsjazzen en paus på obestämd tid. Så, tills vi ses igen, njut av livet och musiken!

HISTORIK

Söderhamns kommun arrangerade tillsammans med Hälsingegården Erik-Anders, Världsarvsjazzen mellan åren 2013 och 2022. En jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda på Världsarvsgården Erik-Anders i Söderala. Festivalen har arrangerats med finansiellt stöd från Region Gävleborg och Söderhamns sparbanksstiftelse. Tack vare ett gott samarbete med lokala entreprenörer och företag har vi gjort festivalen till ett lyckat evenemang.

Under åren har Sveriges musikelit med artister som Rigmor Gustafsson, Stockholm Jazz Orchestra, Georgie Fame, Georg och Sarah Riedel, Dirty Loops, Nicolai Dunger, Jan Lundgren. Merit Hemmingsson, Nils Landgren Funk Unit, Sally Swag, The Real Group, Electric Banana Band, Miriam Aida, Jonas Kullhammar, Janne Schaffer med flera spelat för en entusiastisk och lagom stor publik.

Närheten till musiken, artisterna, Jan Johansson och världsarvet har varit i fokus. Närhetsprincipen har varit en viktig del i festivalens planering och genomförande med tanken att skapa en hållbar och så miljövänlig festival som möjligt. Allt från planering av logistik och transporter, samarbetspartners, underleverantörer till mat och dryck.

Festivalen har utvecklats tillsammans med alla som på olika sätt varit inblandade i den.

JAN JOHANSSON

Jazzmusikern, pianisten och kompositören Jan Johansson föddes den 16 september 1931 i Onsäng, Söderala. Han växte upp i numera ”Gamla skolan” i Onsäng, bara ett par kilometer från världsarvet Hälsingegården Erik-Anders. Och det är också den främsta anledningen till varför vi arrangerat Världarvsjazzen på just Erik-Anders.

Jan började spela piano redan som 11-åring. Under sin uppväxttid i Söderhamn var han medlem i Gunnar Hammarlunds Orkester. I början av 50-talet flyttade Jan till Göteborg för att studera till civilingenjör vid Chalmers Tekniska Högskola. När han nästan var klar civilingenjör avbröt han studierna för att spela på heltid. Han har spelat med alla de stora namnen; Stan Getz, Alice Babs, Svend Asmussen, Oscar Pettiford, Egil Johansen, Georg Riedel, Arne Domnérus och Rune Gustafsson och många fler.

Jan turnerade flitigt och gjorde många inspelningar under eget namn. Till de mer kända hör Jazz på svenska, Jazz på ryska, Musik genom fyra sekler, 8 bitar Johansson och Innertrio men det finns också en ansenlig mängd inspelningar som innehåller mycket fin musik som inte är lika allmänt kända, exempelvis Rörelser, In pleno, Jazz på ungerska med flera. Han specialskrev även musik för Sveriges Radio och TV. Hans kanske mest kända komposition är signaturmelodin till Pippi Långstrump..

Jan Johansson omkom 37 år gammal i en bilolycka den nionde november 1968 på väg till en spelning. I hälsingegården Erik-Anders finns ett "minnesrum". Där kan du läsa mer om Jans historia.

Jan Johansson-stipendiet
Varje år delas Jan Johansson stipendiet ut ur minnesfonden till Jan Johanssons minne. Fonden förvaltas av Svenska Musikerförbundet. Året efter utdelning har stipendiaterna genomfört en stipendiekonsert i samband med festivalen.

JAN JOHANSSON-STIPENDIAT
2022
Fredrik Ljungkvist

Styrelsen för Jan Johanssons minnesfond har beslutat att ge saxofonisten Fredrik Ljungkvist 2022 års Jan Johansson- stipendium med motiveringen:

”Fredrik Ljungkvist hör styrelsen för Jan Johanssons minnesfond en exceptionell jazzmusiker. Och faktiskt mer än så: en sann musikant, med förmåga att spela i princip vilken musik som helst. En virtuos saxofonist, men odogmatisk och prestigelös på sätt som vi finner fullständigt logiska i relation till hans obändiga kreativitet och gastkramande koncentration vare sig han improviserar eller laborerar med melodier och harmonik. Likt Jan Johansson är Ljungkvist lekfull på allvar och med integritet likt en besjälad eld. Stipendiet tilldelas honom inte en dag för tidigt.

Johannes Cornell, för Jan Johanssons minnesfond”

OM SÖDERHAMN

Söderhamn är en kustkommun ca två timmar norr om huvudstaden i landskapet Hälsingland. Här finns mycket att uppleva!

Allt från den vackra skärgården med över 1 200 öar till djupa skogar och blånande berg. Här kan du besöka fantastiska fiskevatten i både hav, insjöar och bäckar, vackra vandrings-, cykel- och kanotleder, Offentlig konst vid inre hamnen, flygmuseum med en av Europas största flygsimulator, den hänförande utsikten från utsiktstornet Oscarsborg, det mysiga fiskeläget i Skärså eller den charmiga campingen på Stenö Havsbad. Och så klart Hälsingegården Erik-Anders som är en del av Världsarvet Hälsingegårdar.

För mer information om boende, aktiviteter och besöksmål besök:

visitsoderhamn.se

Arkiv

2016

Kristin AmparoFörstora bilden

Kristin Amparo

2016 spelade följande artister på festivalen:

Oskar Stenmark
Jan Lundgren & Bonfiglioli Weber String Quartet
Ida Sand
Blommor Inomhus
Ulrika Zettersten Band
Daniel Karlsson Trio
Kristin Amparo & Thomas Jutterström
Music is the Weapon
Klyv-Olles Trio