VÄRLDSARVSJAZZEN 2020


VÄRLDSARVSGÅRDEN ERIK-ANDERS 17-19 JULI

Kära publik


Världsarvsjazzen 2020 ställs in – men bjuder in till alternativ musikupplevelse!


På grund av rådande regler gällande allmänna sammankomster tvingas vi – likt många andra arrangörer – att ställa in Världsarvsjazzen 2020. Världsarvsjazzen skulle ha genomförts för nionde året i rad den 17-19 juli på Hälsingegården Erik-Anders i Söderala strax utanför Söderhamn.


I stället kommer vi att bjuda alla som vill på en digital konsert och hoppas att ni i och med detta får en liten känsla för hur vi brukar ha det när festivalen genomförs och att ni redan nu börjar peppa för nästa år. Vem artisten blir ber vi att få återkomma till, men vi lovar att det är helt i ”Världsarvsjazzens anda”.


Konserten kommer att sändas via www.halsinglandlive.com tack vare ett gott samarbete med Bollnäs Kulturhus. Håll ögon och öron öppna för datum och tid.


Om du köpt biljett återbetalas pengarna för dessa (förutom serviceavgiften) till det bankkonto du använde vid köp. Återbetalningen kan ta upp till 10 bankdagar p g a ökat tryck på Billetto.se. Om dina pengar inte har återbetalats i början på juni, ta kontakt med Billetto’s kundservice www.billetto.se


Nu önskar vi er alla en fin sommar och hoppas att vi ses nästa år!


Till dess; Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena.


Om du har tankar och funderingar, tveka inte att ta kontakt med oss!

Malin Rönström, Producent

malin.ronstrom@soderhamn.se

0270-756 73


Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande allmänna sammankomster och arrangemang finns att läsa här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/nu-finns-information-till-arrangorer-av-evenemang/


HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!


Varmt och hjärtlig välkomna till en jazz- och folkmusikfestival i musikanten och kompositören Jan Johanssons anda!


Som besökare omfamnas du av världsarv, kulturarv, hälsingenatur och musik av högsta kvalité. Här finns något för alla musikälskare och livsnjutare; vacker miljö, god mat och riktigt bra musik.


För oss som ordnar detta är helhetsupplevelsen viktigast. Självklart är musiken i fokus, men för att du som besökare ska trivas, minnas upplevelsen och besöka oss igen är det mer än musiken som ska göra intryck och avtryck.


Inramningen är vi särskilt stolta över. Världsarvsgården Erik-Anders med dess vackra omgivningar känns som den perfekta platsen för festivalen. Jan Johansson – festivalens ”huvudperson” - växte dessutom upp bara ett par kilometer från Erik-Anders i byn Onsäng. Det var också så idén till Världsarvsjazzen föddes! Thomas Jutterström, musiker från Söderhamn, gårdsägaren Per Forssell och Kultur- och fritidschef Anders Uddén ville lyfta upp minnet av Jan Johansson och trakterna där han en gång bodde. De valde att tillsammans skapa en festival i Jan Johanssons anda, och så var det hela ett faktum.


Lägg till ett familjärt mottagande, dagsfärskt fikabröd, god mat producerat med lokala livsmedel så har vi DET. Tycker i alla fall vi. Hoppas att ni ska trivas!


Välkomna till Världsarvsjazzen 2020


Om Festivalen


Kultur & Fritid, Söderhamns kommun arrangerar tillsammans med Hälsingegården Erik-Anders och Söderhamns Catering, för åttonde året i rad Världsarvsjazzen – en jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda på Världsarvsgården Erik-Anders i Söderala. Festivalen arrangeras med stöd av Region Gävleborg och Söderhamns sparbanksstiftelse.


Under åren har Sveriges musikelit med artister som Rigmor Gustafsson, Stockholm Jazz Orchestra, Georgie Fame, Georg och Sarah Riedel, Nicolai Dunger, Jan Lundgren. Merit Hemmingsson, Nils Landgren Funk Unit, Sally Swag, The Real Group, Miriam Aida, Jonas Kullhammar, Janne Schaffer med flera spelat för en entusiastisk och lagom stor publik. Här är närheten till musiken, artisterna, Jan Johansson och världsarvet i fokus.


Varje år delas Jan Johansson stipendiet ut ur minnesfonden till Jan Johanssons minne. Fonden förvaltas av Svenska Musikerförbundet. Året efter utdelningen genomför stipendiaten sin stipendiekonsert i samband med festivalen. 2019 års stipendiat är Jonas Knutsson. I år ger han sin stipendiekonsert tillsammans med sin kvartett – Jonas Knutsson Quartet.


År 2020 fyller Söderhamn 400 år! Med anledning av detta firande kommer många av kommunens evenemang presenteras med extra guldkant, för mer information om hela firandet, besök www.soderhamn.se/400.
JAN JOHANSSON


Jazzmusikern, pianisten och kompositören Jan Johansson föddes den 16 september 1931 i Onsäng, Söderala. Han växte upp i numera ”Gamla skolan” i Onsäng, bara ett par kilometer från Världsarvsgården Erik-Anders. Och det är också den största anledningen till varför vi arrangerar Världarvsjazzen i "Jan Johanssons anda" på just Erik-Anders.


Jan började spela piano redan som 11-åring. Under sin uppväxttid i Söderhamn var han medlem i Gunnar Hammarlunds Orkester. I början av 50-talet flyttade Jan till Göteborg för att studera till civilingenjör vid Chalmers Tekniska Högskola. När han nästan var klar civilingenjör avbröt han studierna för att spela på heltid. Han har spelat med alla de stora namnen; Stan Getz, Alice Babs, Svend Asmussen, Oscar Pettiford, Egil Johansen, Georg Riedel, Arne Domnérus och Rune Gustafsson och många fler.


Jan turnerade flitigt och gjorde många inspelningar under eget namn. Till de mer kända hör Jazz på svenska, Jazz på ryska, Musik genom fyra sekler, 8 bitar Johansson och Innertrio men det finns också en ansenlig mängd inspelningar som innehåller mycket fin musik som inte är lika allmänt kända, exempelvis Rörelser, In pleno, Jazz på ungerska med flera. Han specialskrev även musik för Sveriges Radio och TV. Hans kanske mest kända komposition är signaturmelodin till Pippi Långstrump.


Jan Johansson omkom 37 år gammal i en bilolycka den nionde november 1968 på väg till en spelning. I Världsarvsgården finns ett "minnesrum". Där kan du läsa mer om Jans historia.2019 ÅRS JAN JOHANSSON-STIPENDIAT-jonas knutsson 


"Jan Johansson-stipendiet 2019 tilldelas en musiker som hade kunnat få det redan för många år sedan. Men saxofonisten Jonas Knutssons gärning sträcker sig inte bara över lång tid, utan rör också vid några av musikens mest tidlösa kvaliteter. Hos honom hör vi ett hantverkskunnande och ett musikanteri, som alltid har varit liktydiga med hans artisteri på scenen som på skiva. Hans uttryck definieras av tonen och tonerna, fras för fras, med den djupaste förståelse för traditionerna men också tvärs över den gräns mellan jazz och folkmusik som även Jan Johansson korsade utan att någonsin stå i vägen för den skönhet och kreativa sanning som musiken ytterst bara kan förmedla i och genom sig själv. Må det vara en jazzstandard, en polska, en blues. Eller ett original av Knutsson, som rentav rymmer en nordisk motsvarighet till bluesen."


Lördagen den 18 juli kl 19.00 gör Jonas Knutsson sin stipendiekonsert tillsammans med Jonas Knutsson Quartet.OM SÖDERHAMN


Söderhamn är en kustkommun 25 mil norr om Stockholm i landskapet Hälsingland. Här finns mycket att uppleva! Allt från den vackra skärgården med över 1 200 öar till djupa skogar och blånande berg. Här kan du besöka fantastiska fiskevatten i både hav, insjöar och bäckar, ett av Sveriges största landskapskonstverk ”Alirs öga”, vackra vandrings- och kanotleder, Flygmuseum med en av Europas största flygsimulator, den hänförande utsikten från utsiktstornet Oscarsborg, det mysiga fiskeläget i Skärså eller den fyrstjärniga campingen på Stenö Havsbad. Och så klart Världsarvet som du befinner dig på just nu!


År 2017 arrangerades SM-veckan Vinter i Söderhamn med ett trettiotal SM-tävlingar under en vecka. Att en så liten stad som Söderhamn kunde arrangera och genomföra en SM-vecka på ett sådant fantastiskt sätt var både förvånade och naturligtvis väldigt glädjande för många. Söderhamns kommun arrangerar också årligen en av landets största skolavslutningar ”School’s Out” med ca 15 000 besökare från Söderhamn och kringliggande kommuner! School’s out är en nykter skolavslutning med en rad etablerade artister och massor av barnvänliga kringaktiviteter. Evenemanget är gratis och öppet för alla.


År 2020 fyller Söderhamn 400 år. Firandet startar i samband med nyårsafton i år och fortsätter sedan under hela jubileumsåret. Måndagen den 7 september är själva ”födelsedagen”. Söderhamn fick sina stadsprivilegier av Gustaf den II Adolf den dagen år 1620. Då blir det extra fint kalas. Kungahuset är självklart inbjudna att delta!


Till sist; Söderhamns kommun har ett fantastiskt föreningsliv! Vi brukar skryta med att Söderhamn är världens mest föreningstäta kommun (antal föreningar i förhållande till antal invånare). Tack vare detta och ett gott samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle lyckas vi genomföra stora arrangemang med bravur! Med kämpaglöd, engagemang och en ganska stor portion mod lyckas vi med det som många andra inte tror är möjligt.


För mer information om boende, aktiviteter och besöksmål besök www.visitsoderhamn.seÅRETS KRÖGARE


Under festivalen erbjuds ni som besökare ett brett utbud ur några av våra lokala krögares menyer. Mer information och menyer presenteras längre fram.


INFORMATION


PUBLIKPLATSER

Antalet sittplatser är begränsat så ta gärna med egen stol! Samt regnkappor om det – mot förmodan – skulle regna. Tänk på att paraplyer skymmer sikten för de som står eller sitter bakom dig, så regnkappa är att föredra.


INSLÄPP

En timme innan första konsert. Erik-Andersgården är öppen för visning på ordinarie öppettider. Se mer information på www.erik-anders.se


SERVERING

Söderhamns catering serverar mat och dryck en timme innan första konserten. Köket stänger kl 22.00 på fredag och lördag, ca kl 15.30 på söndag. Helsinge Ångbryggeri gästar i år igen festivalen, dock utan sin serveringsbuss.


BUSSAR TILL VÄRLDSARVSJAZZEN

Fre

Söderhamn/Rådhustorget – Erik-Anders 16:00 & 20:00.

Erik-Anders-Söderhamn/Rådhuset 21:00 & 10 minuter efter att Ale Möller har slutat.


Lör

Söderhamn/Rådhuset - Erik-Anders 14:00 & 18:00.

Erik-Anders – Söderhamn/Rådhuset 19:00 & 10 minuter efter att Blacknuss har slutat.


Sön

Söderhamn/Rådhuset – Erik-Anders 10:30.

Erik-Anders – Söderhamn/Rådhuset 10 minuter efter sista konsert.


3

Dagar

Med solsken, härlig stämning och musik när den är som bäst, det vill säga live!

2

scener

Stora scenen utomhus och lilla scenen på logen. Men det spelas och surrar var än du befinner dig.

15

konserter

Och såklart stipendiekonsert av 2018 års Jan Johansson stipendium under lördagen.

Video VIDEO
 

Program


19 JULI
17.00
Info inom kort
Stora scenen


19.00
Info inom kort
Stora scenen21.00
Info inom kort
Stora scenen
Logen: 18.15, 20.15
Info inom kort
Logen


20 JULI
15.00
Info inom kort
Stora scenen17.00
Claudia Campagnol
Stora scenen19.00
Jonas Knutsson Quartet
Stora scenen

21.00
Info inom kort
Stora scenen
logen
Info inom kort
Logen
21 JULI

SÖNDAG – Fri entré!

11.00
Info inom kort
Tunet
12.00
Info inom kort
Logen
13.00
Info inom kort
Stora scenen

Artisterna


Världsarvsjazzen är en jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda. Självklart är det ett ganska ”vitt” begrepp då Jan Johansson var en experimentell och okonventionell musiker i mångt och mycket. Urvalet av artister ”i Jan Johanssons anda” är därför lika vid! Vi går på feeling helt enkelt. Vi strävar efter en blandning både vad gäller jazz och folkmusik och stilar inom respektive genre. Vi hoppas att ni ska både känna igen, bli överraskade och hitta en ny favorit!


 
Biljetter


  • FREDAG

  • 350/200 kr

  • Köp
  • LÖRDAG

  • 350/200 kr

  • Köp
  • FREDAG & LÖRDAG

  • fre & lör 600/350 kr

  • Köp
  • SÖNDAG

  • GRATIS

Köpes via länkar ovan alternativt via www.billetto.se . Barn under 15 år går gratis, barn och unga mellan 15-25 år till reducerat pris. Övriga biljettombud: Visit Söderhamn och Hälsingegården Erik-Anders.

 • FESTIVALBUSS

 • 60 KR T&R/SÖNDAG GRATIS

 • Köp
Hej! Mitt namn är . Skulle ni kunna kontakta mig på

Arrangörer


Huvudarrangör är Kultur & fritid, Söderhamns kommun i samarbete med Världsarvsgården Erik-Anders med stöd från Söderhamns Sparbanksstiftelse och Region Gävleborg.
Samarbetspartners


Världsarvsjazzen skulle inte finnas utan hjälp från våra samarbetspartners.

Kontakt


Malin Rönström, Producent, Söderhamns kommun
070-190 28 52, malin.ronstrom@soderhamn.se

Ansvarig arrangör Anders Uddén, Söderhamns kommun
070-190 66 26, anders.udden@soderhamn.se

Besöksadress

Världsarvsgården Erik-Anders
Asta 726
826 92 Söderala
0270 - 28 79 41
info@erik-anders.se

Postadress

Kultur & Fritid
Västra Storgatan 16-18
826 80 Söderhamn
0270 - 75 000
kommun@soderhamn.se